С награда по физика „Академик Матей Матеев“ отличиха Руска Христова

17.4.2018 г. 22:01:00

Руска Христова, учител по физика в ОУ „Бачо Киро“ – Велико Търново, беше отличена с  награда на името на академик Матей Матеев „За изключителни постижения при откриването и развитието на млади таланти в областта на физиката“ на Международна фондация „Св. св. Кирил и Методий“. Наградата беше връчена по време на 46та Национална конференция по въпросите на обучението по физика на тема: „Европейски измерения на българското образование по физика“, която се проведе от 13 до 15 април в град Плевен. Направленията, в които фондацията връчва награди по предложение на Съюз на физиците в България са: „За изключителни постижения при откриването и развитието на млади таланти в областта на физиката“ и „За най-добри постижения при създаване на условия за най-подходяща учебна среда“. Кандидатурата на г-жа Христова беше подкрепена от РУО – В. Търново, ръководството и Училищното настоятелство при ОУ „Бачо Киро“.
Руска Христова е носител на І ПКС, учител новатор и експеримантатор. През настоящата учебна година ученици на г-жа Христова заеха първите места в областта в олимпиадите по физика, химия и астрономия и представиха Велико Търново в националния кръг на олимпиадата по физика. Призови награди получиха в националните състезания по физика (есенно и пролетно). Руска Христова работи с ученици освен в редовните часове и чрез училищни, общински и национални проекти на МОН и РИОСВ. Традиционно в работата си партнира с други институции, като: Физически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, Кристална зала „Родопски кристал“, гр. Мадан, Музей на солта, гр. Поморие и Община Поморие, Исторически музей, град Чипровци и др.
Разнообразни инициативи провежда г-жа Христова и в ОУ „Бачо Киро“. Част от тях са посветени на 150 години от рождението на Мария Кюри, 50 години от изстрелването на ракетата Сатурн 5, фотоконкурси, иновативни природни лаборатории, радиопредавания и др. Във връзка с приемствеността и статута на иновативно училище на ОУ „Бачо Киро“ през учебната 2017/18 година се проведе ден на открита практика.
Като преподавател Руска Христова участва активно и в национални конференции и форуми по физика. Тя е член на Съюз на физиците в България и Съюз на учените в България – клон Велико Търново.