Втора награда взе Жара Еленска от Националното състезание по физика

15.3.2018 г. 20:10:02

Жара Еленска взе втора награда в Пролетното национално състезание по физика. Отборът в състав: Жара Еленска (VІІ а клас), Владимир Върбанов (VІІ б клас), Катя Христова и Симеон Тетрадев (VІІ в клас) завърши с четвърти резултат. Свидетелствата на наградените седмокласници бяха връчени от проф. дфн Мирослав Абрашев – председател на националната комисия и автор на задачите за възрастова група VІІ клас.
Състезанието се проведе в периода 9 – 11.03.2018 г. в гр. Стара Загора. Участие взеха 350 ученици от 39 училища в страната, разпределени в шест състезателни групи.
Националното състезание по физика e от графика на Министерството на образованието и науката за ученическите олимпиади и състезания и се организира от МОН съвместно с регионалните управления на образованието, Съюза на физиците в България, висши и средни училища. 
След състезанието учениците от ОУ „Бачо Киро“ посетиха филиала на Института за космически изследвания към БАН в Стара Загора. Там те бяха посрещнати от директора на филиала доц. д-р Алексей Стоев. Той запозна учениците с историята на космонавтиката и приноса на България в космическите изследвания. Показа им и интересни експонати на български космически разработки.
Подготовката на учениците по физика се провежда от Руска Христова. Освен в редовните часове, учениците участват и в група по физика за работа с талантливи ученици по НП „Ученически олимпиади и състезания“ на МОН.