Дни на отворените врати "Коменски"

20.4.2013 г. 21:58:42

В периода 18.04. 2013 г. – 25.04. 2013 г. в Основно училище „Бачо Киро” се провеждат дни на отворените врати Коменски. „Коменски” е секторна програма към Програмата „Учене през целия живот” на Европейската комисия. Програма „Коменски” подпомага международното сътрудничество и обмяната на опит в сферата на средното образование. По тази програма в Основно училище „Бачо Киро” имаме реализирани два международни проекта. В периода 2008 г. - 2009 г. осъществихме проект „Интердисциплинарен прочит на пейзажа” в партньорство с Италия, Франция и Румъния. По този проект ние бяхме координатори. През 2010 г. – 2012 г. работихме по проект „Европа гласува за едно толерантно и безопасно училище” съвместно с Литва, Германия, Португалия, Гърция, Румъния и Турция. При изпълнение на проекта работата се координираше от Литва.
По време на дните на отворените врати по програма „Коменски” в нашето училище организираме изложбен кът във фоайето на първия етаж и Европейски коридор на втория етаж. На тези места са представени продукти от дейностите по реализация на проектите. Това са рисунки, макети, керамични плочки, снимки, информационни материали. Част от тези продукти са изработени в работни ателиета от нашите ученици, съвместно с техните връстници, гостуващи ни в училище по време на съответните мобилности.
Инициативата „Дни на отворените врати Коменски” популяризираме във вестник „Янтра днес”. Нашите ученици Румен Христов, Петър Дундин, Пресияна Стефанова, Йоана Ганчева и Берин Йонджан споделиха впечатленията и вълненията си от посещенията си в някои от страните, с които си партнирахме по международните проекти. Работата по програма „Коменски” създава условия за ефективни партньорства и сътрудничество между младите хора от европейските държави.