Седем житейски уроци от Джим Рон.

 

Джим Рон е считан за един от най-добрите американски житейски и бизнес философи. В това е убеден и Бо Нардин, автор в сайта Lifehack.org, който признава, че е много повлиян от ученията на Рон. "Да се учим от Рон е истинска благословия, независимо дали искаме да подобрим личния живот, финансите, умения си за общуване или здравето", смята Нардин. 

 

 

1. Всичко започва от нас самите. 

„За да се промени нещо, първо вие трябва да се промените.”

Може икономиката да е лоша, семейството ни да е разбито, политиците да са корумпирани, но това няма голямо значение! Тъй като не може нищо да направим по тези въпроси, не си струва да се оплакваме. Но в контрола на всеки човек е сам да подобри живота си. Можем да променим финансовото си състояние като опитаме да научим нови умения - никога не е късно. Можем да подобрим здравето си като спортуваме; да подобрим отношенията си с партньора като говорим открито за проблемите. 

И така, какви промени ще предприемете днес?

2. Не спирайте да се учите.

„Формалното образование ще ви даде работа, а чрез самообразованието ще натрупате състояние.” 

Спрем ли веднъж да се учим, изпадаме в посредственост. Няма нищо лошо във формалното образование, но често няма никакво значение какво сме завършили. Рон смята, че не е важно каква позиция заемаме. Важното е в каква посока искаме да вървим. Предложения: запишете се на курсове за нови умения, четете вдъхновяващи книги, започнете да мислите по-предприемчиво. Това означава постоянно да научавате нови неща, за да подобрявате живота около себе си.

3. Спрете да отлагате.

„Това, което е лесно за правене, е също толкова лесно да не се прави.”

Когато започваме нещо ново, например да учим нови умения от интернет, или нов език, в началото се чувстваме претоварени. Но всичко става лесно, когато го правим стъпка по стъпка. Спомнете си как сте се научили да карате колело. Не е станало с гледане, а с каране. Така е с ученето - няма как да останем без ожулени колена.

Лесно е да кажем, че сме твърде стари, или твърде млади, за да започнем бизнес. Лесно е да си мислим, че нямаме време да спортуваме. Престанете да отлагате! Направете първата крачка...след това втората...третата...и просто продължавайте напред.

4. Грижете се за себе си. 

"Грижете се за тялото си. То е единственото място, където трябва да живеете.” 

Рон ни учи, че за да се радваме на живота и успехите, трябва да се чувстваме добре в тялото си и да сме в добра форма. Затова, отидете днес на фитнес. Бъдете по-внимателни какво слагате в устата си. Направете тялото си силно. То е най-ценното място където се намираме през живота си. 

5. Постоянно усъвършенствайте ума си.

„Трудете се повече над себе си, отколкото над работата си.”

Не позволявайте на мозъка да гладува. Не допускайте да мине дори един ден, без да сте направили нещо лично за себе си и за своя прогрес. 

 

 

6. Изразявайте чувствата си. 

„Ефективната комуникация е 20% от това, което знаете и 80% как се чувствате от това, което знаете.”

Дори да не сте добър оратор (струва си да поработите над това), ако говорите с чувство, ще спечелите публиката. Изразявайте чувствата си и хората винаги ще искат да чуят какво имате да кажете.

7. Създайте си добри навици. 

„Мотивацията е това, което ви подтиква. Навикът е това, което ви движи.” 

Успехът е съставен от подбор на добри навици. Трябва да се поддържат и да се предприемат действия всеки ден. Например: Започвайте работния ден първо с най-трудната задача. След като я завършите, всичко останало става по-лесно. Друг съвет: винаги вършете навиците един по един и когато ги усвоите, търсете други.

Това бяха някои от най-важните житейски уроци от Джим Рон. Първото и най-важно нещо е да предприемете действие. Ако ученето е като кислород за успеха, то действието е кръвта му! Образовайте се, не си намирайте извинения, научете нови умения и добийте нов навик. Това ще ви осигури път към по-добър живот. Успех!

 

 

Източник: Facebook